Ziek Thuis Werken

ziek thuis werken

“Ik ben ziek maar ik werk vandaag thuis”


Dit WhatsApp bericht zag ik van de week voorbij komen. Heb jij ook weleens zo’n bericht gestuurd? Ik wel. Vroeger. In de tijd dat ik nog werkte in een organisatie waar dit de norm was. En hoewel ik dat toentertijd heel normaal vond, weet ik nu beter.

Als ik nu zo’n bericht lees, gaan er direct alarmbellen af! Want iets klopt hier niet. Dit is ongezond!

Niet dat je niet mág werken als je ziek bent natuurlijk. Daar ga je zelf over. Het gaat om het principe: je ziek melden en toch (de druk voelen om te) moeten werken.

Waarom gebeurt dat? Is dat het gevolg van te hoge werkdruk, zodat werken wanneer je je hebt ziek gemeld (met een valide reden neem ik aan) de enige manier is om niet nog verder achter te raken? Om te voorkomen dat jouw actielijst langer en donkerrood wordt? Is dat het tonen van je verantwoordelijkheid, drive en betrokkenheid? “Kijk mij eens werken terwijl ik eigenlijk ziek ben.” (Een visexpeditie als je het mij vraagt die meestal gestuurd wordt vanuit angst of onzekerheid.) Is dat wat van je verwacht wordt omdat anderen dat ook doen? Is het de standaard binnen jouw organisatie? Gaat jouw baas je nog dezelfde dag bellen en wil je graag laten zien dat je je beste beentje voor gezet hebt?

Wat de reden ook mag zijn, als het in jouw organisatie de norm is om te blijven werken als je je (kortdurend) hebt ziek gemeld, wordt het tijd dat je jezelf achter je oren krabt en hardop afvraagt wat dit ongezonde gedrag veroorzaakt. Komt het voort uit organisatie mores of zit het in jezelf? Want, nee, moeten werken als je ziek bent, is niet normaal.

Een ongezonde bedrijfscultuur is niet zomaar veranderd. Een persoonlijke drive vanuit niet zo helpende overtuigingen ook niet. Het vraagt om pijnlijke eerlijkheid en openheid. Beginnend met toegeven dat dit niet klopt en dat als iemand ziek is, hij of zij de tijd moet hebben/ nemen om volledig te herstellen.

Ik heb helaas al te veel mensen begeleid waarbij er sprake was van langdurige uitval met dit principe aan de basis daarvan.

Dus wil ik graag een oproep doen: STOP

Stop met ongezond verzuimgedrag. Op lange termijn hebben alle partijen baat bij goed herstel. Dus draag bij aan vitaal gedrag en word eerst maar eens beter.

Herken je jouw gedrag hier in en weet je niet hoe jij het anders kunt doen? Stuur me een berichtje dan gaan we samen op zoek naar jouw sleutel tot effectiever gedrag. Duurzaam gedrag.

Herken jij jouw organisatie hierin? Dankjewel, je houdt mijn werk in stand! En stuur me je vooral je mailadres voor een offerte voor verzuimbegeleiding van jouw medewerkers. 😉

N.B.: er zijn vele nuances van ziek zijn, maar in het belang van het punt dat ik wil maken, laat ik die voor het gemak even voor wat ze zijn.

marischka scheltus
Marischka Scheltus heeft ruim 15 jaar ervaring als coach.
Te veel ballen in de lucht? Moe en opgejaagd? Weet je even niet meer hoe het verder moet? Met één of enkele sessies heeft Marischka je weer op de rit. Ze zorgt ervoor dat je het weer ziet zitten en met vertrouwen de volgende stap zet. Het mooie is dat ze de kunst verstaat om je zélf te laten ervaren wat je nodig hebt. Op een concrete, krachtige en liefdevolle manier, desgewenst in combinatie met fysieke training. Je voelt en wéét gewoon dat je er weer tegenaan kunt als je bij haar de deur uitstapt.