3 tips om Bore-out tegen te gaan

3 tips tegen bore-out

Daar zit je dan met je ambitie en talent tijdens een lockdown


Je hebt je helemaal uit de naad gewerkt om het allerbeste uit jezelf te halen. Je hebt alles gegeven en gedaan wat er van je werd gevraagd en nog een beetje meer. Jij bent ambitieus en je wilt heel graag doorgroeien in je functie of binnen het bedrijf.

Omdat jij zonodig de beste wilt zijn? Omdat je zo graag wilt laten zien hoe goed je bent? Nee. Je wilt dat omdat je nu eenmaal veel in je mars hebt. Je bent -toevallig- geboren met veel talent én je weet van jezelf dat je veel talent hebt én je vindt het fijn om steeds weer een uitdaging te hebben. Zo eenvoudig kan het zijn.

Jij was er -met al jouw inzet van de voorgaande tijd- echt van overtuigd dat je die nieuwe kans ook zou krijgen. Een nieuwe functie, meer verantwoordelijkheden, doorgroei naar een senior positie ….

Maar toen stond de wereld ineens stil. Bijna letterlijk! De pandemie deed zijn intrede en de wereld zoals we die kenden was van de ene op de andere dag verdwenen. Aanvankelijk nog met een redelijk gunstig vooruitzicht. Toch?

Ik weet niet hoe dat voor jou was, maar ik dacht echt dat we voor de zomer van 2020 wel weer ‘back to normal’ zouden kunnen. Daar is helaas niks van waar gebleken. Net als van die verwachte carrière kansen voor jou. Ineens besloot jouw manager om -al dan niet met druk van bovenaf- jouw geplande stap in de richting van het inzetten van nog meer talenten of talenten nog meer inzetten on hold te zetten. Ineens moest je vanuit huis werken. Alleen, onzichtbaar voor de collega’s, onzichtbaar voor jouw leidinggevende.

Ineens was er sprake van een vacaturestop of zelfs ontslag van die ene collega die je zo hoog had zitten. En ineens bleek al jouw harde werk voor niks. Geen extra uitdaging, geen extra stap in salaris, geen nieuwe functie … Daar zit je dan met je goeie gedrag. Want naarmate het jaar vorderde gebeurde het: de verveling sloeg toe. En hard ook!

Daar zit je dan met al je ambitie en talent in de lockdown.

Herken jij dit?
• je bent uitgeblust;
• je voelt je futloos;
• je bent prikkelbaar;
• je hebt nergens meer energie voor maar je doet de hele dag je best om te laten zien dat je hard aan het werk bent.

Dan is jouw bore-out een feit.

Lees vooral verder want ik geef ik je 3 tips waarmee jij jouw bore-out te lijf gaat!

vaardigheden en uitdaging

Maar eerst even dit: Bore-out of burn-out?

De klachten die je kunt ervaren bij een bore-out of bij een burn-out zijn veelal hetzelfde. Herken je ze?
• Je bent moe
• Je bent prikkelbaar
• Je hebt moeite met focus
• Je slaapt slecht en onrustig
• Je ligt te piekeren
• Je wordt uitgeput wakker

Het grote verschil tussen burn-out en bore-out zit in de oorzaak. Bij een burn-out krijg je klachten door een langdurige overbelasting. Bij een bore-out krijg je klachten van … juist! Onderbelasting. Je wordt letterlijk ziek van verveling.

Ik ga nog even terug naar het begin van dit blog … je werkt dus onder je niveau. Je hebt veel meer talent waar je nu niks mee doet. Je hebt (veel) te weinig te doen nu je thuis werkt. Je ervaart je werk niet als zinvol. Wat het ook is … je bent onderbelast. Je krijgt geen energie meer dan de dingen die je doet - erger nog - het kóst je energie. Juist omdat het te weinig uitdaging biedt of te weinig van jouw kwaliteiten vraagt.

In jouw ideale wereld is werken in flow normaal voor je

Hoe fijn zou het zijn als je de hele dag het gevoel hebt dat jij ‘vliegt’, dat de tijd voorbij vliegt, dat je blij bent? In het plaatje hier boven zie je het ideale beeld van hoe je jouw werkdag door zou kunnen komen. De situatie van flow. In plaats van het woord vaardigheid kun je ook zeggen talenten, kwaliteiten of capaciteiten. Wat voor jou het beste werkt. Wanneer er voldoende uitdaging is in jouw werk (de inhoud is complex genoeg voor je, je moet net even een stapje harder lopen om het resultaat te bereiken dat je wilt, er zijn meerder spelers of afdelingen bij betrokken, complex genoeg in structuur en organisatie, etc.) en je wordt voldoende aangesproken op het inschakelen van jouw vaardigheden of talenten dan is er sprake van werken in flow. Nu is het uiteraard geen punt als je niet de hele dag in de flow zit. Waar het om gaat is dat aan het einde van de dag de balans doorslaat in de richting van voldoening en energie; dat de batterij is opgeladen. Moe maar voldaan.

Moe en uitgeput; en nu? | mijn suggestie? Een praktische aanpak

Het volgende is een model dat ik in mijn coach praktijk veel gebruik om concreet inzicht te krijgen in wat je nu feitelijk op een dag doet, en waar precies de energielekkage plaatsvindt. De activiteitenweger wordt veel gebruikt onder ergotherapeuten en is een nuttig instrument gebleken.


activiteiten weger

In deze activiteitenweger zitten 3 onderdelen.
1. Activiteitenoverzicht
2. Stoplicht
3. Batterij

Met deze 3 punten kun je concreet aan de slag

1.  Je start met het opschrijven van alle activiteiten die jij doet zodra jouw dag begint. Dat mag zelfs beginnen bij “wakker worden/ opstaan”.

2.  Merk dan op welke stemming of emotie je ervaart bij die activiteit. Gebruik hiervoor het stoplicht. Groen staat voor “ik voel me comfortabel/ relaxt/ neutraal”. Oranje staat voor “ik voel me blij/ op-gewekt/ uitgedaagd” en rood staat voor “Ik ervaar stress”.

3.  Vervolgens ga je naar je batterij. Voor deze activiteit … laadt mijn batterij hiervan op of loopt ie leeg? Hoeveel energie kost deze activiteit jou?

Wanneer je dit gedurende een werkweek elke dag doet, ontstaat er vaak een helder beeld van waar jouw energie weglekt. En ook waar je nog steeds energie van krijgt!

waardewolk energie

Wat vind ik nu echt belangrijk?

Een vraag die de meeste van ons zichzelf te weinig stellen, maar wel een vraag die jouw energiestroom weer op gang kan helpen. Met andere woorden: Waar hecht jij waarde (en zelfwaarde) aan? Kijk ’s naar de woorden hieronder in de woordwolk en merk op waar jij op ‘aan’ gaat

Dat kan van alles zijn, en mogelijk staan jouw woorden hier niet (allemaal) tussen. Belangrijk is dat je voor jezelf een top 5 of top 10 maakt van dingen die jij in je werk belangrijk vindt en daarbij ook de stap zet naar: Wat betekent dit woord voor mij?

Kijk dan weer naar de activiteitenweger die je voor jezelf hebt ingevuld. In hoeverre brengt jouw werk je die dingen die jij echt belangrijk vindt? En wees hier eerlijk naar jezelf. Pijnlijk eerlijk misschien, maar jezelf voor de gek houden … daar ben je te slim voor, toch? Met het resultaat van dit mini-zelfonderzoek kun je uiteraard meerdere kanten op. Sowieso, en zeker in deze lockdown is het heel helpend om een nog duidelijker onderscheid aan te brengen tussen werk en privé. Daarnaast heb je te zorgen voor genoeg ‘me-momentjes’; activiteiten die in je groene zone vallen en waarvan je batterij oplaadt. En je kunt meer activiteiten plannen op een werkdag waarmee een of meerdere van jouw waarden vervuld worden. Maar, wanneer je tot de conclusie komt dat het er in deze baan niet meer in zit (door welke externe oorzaak dan ook) kun je op basis hiervan het gesprek met jouw leidinggevende aangaan. Samen kun je op zoek naar mogelijkheden om binnen de organisatie een plek te vinden waar wel voor jou voldoende uitdaging zit. En als dat binnen jouw organisatie niet bestaat, bespreek met jouw werkgever de mogelijkheden van bijvoorbeeld loopbaan of Bore-out coaching.

Wat je ook doet … blijf niet rondlopen met een Bore-out!

Ik kan wel hulp gebruiken, maar…
Het is misschien nog niet zo makkelijk om externe hulp in te schakelen bij een bore-out. Daar kan ik als ervaringsdeskundige over meepraten. Maar die hulp is er wel! Ook voor jou! Aarzel je, stuur me een whatsapp bericht of een mail. In een vrijblijvend gesprek (inderdaad: gratis en voor niks) van ongeveer een uur krijg jij een goed beeld van wat ik voor je zou kunnen betekenen en of loopbaan dan wel bore-out coaching iets voor jou is. Neem weer de leiding over je leven, zeg weer ‘ja’ tegen elke dag. De keus is aan jou.

marischka scheltus
Marischka Scheltus heeft ruim 15 jaar ervaring als coach.
Te veel ballen in de lucht? Moe en opgejaagd? Weet je even niet meer hoe het verder moet? Met één of enkele sessies heeft Marischka je weer op de rit. Ze zorgt ervoor dat je het weer ziet zitten en met vertrouwen de volgende stap zet. Het mooie is dat ze de kunst verstaat om je zélf te laten ervaren wat je nodig hebt. Op een concrete, krachtige en liefdevolle manier, desgewenst in combinatie met fysieke training. Je voelt en wéét gewoon dat je er weer tegenaan kunt als je bij haar de deur uitstapt.